Dem Dobrescu Office Building

Strada Dem Dobrescu nr. 5, Bucuresti, Romania

demDobrescu_01
demDobrescu_02
demDobrescu_03
demDobrescu_04
demDobrescu_05
demDobrescu_06
demDobrescu_07
demDobrescu_08
  • Tipul contractului:

    Design (arhitectura rezistenta, instalatii) si constructie Antreprenor general

  • Tipul proiectului: Cladire de birouri
  • Data finalizarii:2004
  • Durata proiectului:16 luni
  • Nivele construite: 8 (2S+P+7E)
  • Suprafata construita: 1.450 mp

Particularitatea, si totodata dificultatea acestui amplasament, e data de faptul ca pe el exista o cladire in stare de ruina, clasata ca monument datorita valorii sale artistice, dar si memorial-simbolice, legata de evenimentele istorice care au avut loc in acest spatiu in decembrie 1989.

Contextul urbanistic si prezenta ruinei au generat conceptia ansamblului, gandit ca un volum vertical cu doua secvente:

  • constructia veche – pastrata doar ca fatada si restaurata punctual, conform studiului istoric
  • constructia noua – un volum vitrat, cu o expresie abstracta, inserat in interiorul fatadei cladirii existente. Prin culoare, transparenta si pozitie, jumatatea sa superioara se detaseaza de volumul general

Decuparea acestui volum prismatic are un dublu sens, arhitectural, prin punerea in evidenta a relatiei sale cu fatada ruina existenta, si urbanistic, prin glisarea sa in directia spatiului major al Pietei Revolutiei. O semnificatie speciala, plastica si constructiva, are relatia intre “coaja” cladirii vechi; fatada si structura in acelasi timp, si noua insertie. Cele doua elemente sunt net disociate atat la nivel vizual cat si structural, in masura in care lucru a fost posibil.

Fatada cladirii existente este rigidizata prin intermediul unei camasi de beton armat de min. 15 cm grosime si ancorata de noua structura. Inaltimea unui nivel curent este de 2,85m, cu o inaltime libera de 2,51m dala (22cm, plafon fals 15cm).

Finisajele interioare au fost alese in functie de destinatia spatiilor, dar si pentru a pune in contrast structura de caramida a cladirii existente si noua structura de beton armat. Astfel, in barul de la subsol, granitul negru (Nero Africa) al pardoselii se ridica si pe vericala pana la 1,20m, pe grinda de coronament a pilotilor care sustin perimetral fundatia vechii cladiri.

Prezenta noii structuri este semnalata prin tubul central si grinzile care bordeaza golul scarii, lasate in beton aparent.

Pardoseala de granit negru se continua si la sala de la parter a barului, pana la inchiderea vitrata, retrasa fata de planul fatadei si aproape insesizabila, fara profile aparente, care pune in evidenta in acest fel relatia intre vechea structura de caramida si noua structura de beton.

Scara care face legatura intre cele doua nivele ale barului este integral din otel inox satinat – vangul central (2U), treptele (tabla striata de 3mm) si balustrada (teava rotunda 40mm).