Palatul de Justitie

Splaiul Independentei nr. 5, Bucuresti, Romania

palatul_de_justitie_02
palatul_de_justitie_01
palatul_de_justitie_03
palatul_de_justitie_05
palatul_de_justitie_04
  • Tipul contractului:

    Antreprenor general

  • Tipul proiectului: Restaurare monument istoric
  • Data finalizarii:2006
  • Durata proiectului:36 luni
  • Nivele construite: 5 (2S+2p+2e)
  • Suprafata construita: 31.000 mp

consolidarea si restaurarea unui important monument istoric

Palatul de Justitie este una dintre cele mai frumoase si importante cladiri din Bucuresti, monument istoric si de arhitectura, emblematic pentru justitie.

Acesta a fost construit intre anii 1890–1895 dupa planurile arhitectilor Albert Ballu (acelasi arhitect care a conceput Palatul de Justitie din Charleroi, Belgia) si Ion Mincu, care a condus si lucrarile de constructie si a desenat si schitele decoratiunilor interioare, respectiv plafoane, pardoseli, balustrade, scari, mobilier.

Exteriorul cladirii are influente urbane, iar corpul central este construit intr-un stil al Renasterii franceze. Partea centrala a fatadei este putin decrosata si marcata de sase pilastri puternici.

Sub boltile constructiei, deasupra intrarii principale, sunt amplasate sase statui alegorice sculptate de Carol Storck, Frederic Storck, Wladimir Hegel si George Vasilescu.

Cladirea clasata ca monument istoric a suferit trei seisme majore, de aceea a necesitat lucrari serioase de consolidare.

Urmare expertizelor efectuate, a fost necesara demolarea a 34.000 mp de planseu pentru a-l reface din beton armat, de schimbare a sarpantei si de refacere integrala a acoperisului.

De asemenea a fost necesara refacerea integrala a celor 7 curti interioare fara modificarea imaginii fatadelor istorice. Aceasta a putut fi rezolvata prin preluarea ansamblului de moloane, profile si glafuri originale si refacerea tuturor detaliilor si ornamentelor prin eliminarea interventiilor brutale anterioare.

Un element important al lucrarilor l-a reprezentat tratamentul impotriva atacurilor biologice, atat al elementelor de dulgherie cat si al fatadelor. Lucrarile de restaurare lemn au constat in restaurarea a 1850 de usi masive din stejar, a lambriurilor din cele 14 Sali de Judecata si a elementelor decorative din stejar.

Restaurarea “Salii Pasilor Pierduti”, cu o inaltime de 27 metrii incadrata de coloane din stucomarmura, stalpi si scari din marmura cu o suprafata totala de 1800 metrii patrati precum si realizarea unei pardoseli noi din granit, a reprezentat prin complexitatea lucrarilor si dimensiune o noutate. Pentru a redobandi intreaga sa stralucire s-au folosit tehnologii si materiale de ultima generatie cu rezultate excelente.

Toate lucrarile de restaurare au reprezentat lucrari de tip artizanal, realizate de mesteri artizani romani, sub coordonarea specilistilor ACMS.